dimecres, 13 de juliol del 2011

INFORME BASAT EN UNA MOSTRA DE NOTES FINALS

Hem recollit una mostra de les notes que han donar els tribunals de les oposicions 2011, concretament de 16 tribunals de varies especialitats, i les notes que els van sortir als aplicatius a 38 opositors de diverses especialitats i tribunals.

Aquesta mostra no vol ser definitiva i caldria fer una estadística de totes les notes d’aquestes oposicions, i cal esmentar que nosaltres encara estem recollint més informació tant de notes de tribunals com de notes d’opositors. No obstant això, i aplicant una estadística bàsica i alguns coneixements matemàtics bàsics i fàcils d’entendre per tothom, i tot de manera completament objectiva, hem observat algunes tendències i casos irregulars que mostrem i expliquem en aquest document.

En primer lloc, presentem unes gràfiques amb les notes que han fet públiques 16 tribunals de les oposicions.

TRAMS DE NOTES EN VALORS % (16 TRIBUNALS OPOSICIONS 2011)




Podem veure que:
  1. el nombre notes entre la franja 3-4,99 supera el 50% de les notes.
  2. el nombre aprovats amb 5 és sospitosament reduït, tans sols un 4%.

TRAMS DE NOTES EN VALORS ABSOLUTS (16 TRIBUNALS OPOSICIONS 2011)

NOMBRE DE PRESENTATS I D’APROVATS (16 TRIBUNALS OPOSICIONS 2011)





És pot veure clarament que el ventall de nombre d'aprovats és sospitosament curt: el ventall de persones avaluades va de 32 a 83, però el ventall d’opositors aprovats va de 8 a 14.

Aquesta informació, que és estadística de la més clara i transparent, va en el camí de demostrar:
1. Que els tribunals tenien un número predeterminat d'aprovats, un marge molt estret. En les notes recollides de 4 tribunals d’una sola especialitat tan sols tenim o bé 9 aprovats o bé 10 aprovats.
2. Que les notes es van tirar cap al tram 3-4,99 (que és més del 50%), i molts opositors van rebre una nota en aquest tram perquè els tribunals no podien o volien aprovar-los per raons alienes a l’exercici realitzat.

En segon lloc, les notes que hem recollit dels opositors, desglossades per exercicis (A, B1 i B2), ens mostren evidències matemàtiques que les notes no es van donar seguint els criteris de correcció, que clarament estipulen que les notes s’han de donar de 0 a 10.
La distribució de les notes amb decimals periòdics és reveladora. La majoria de les notes amb decimals periòdics les trobem en les notes dels exercicis B1 i B2. El decimals periòdics surten de dividir un nombre entre 3, 6, 9...

Nombre de notes amb decimals periòdics (mostra de 38 opositors Oposicions 2011)

Si bé és cert, que havent-hi 3 membres avaluadors en un tribunal, és natural que surtin notes amb decimals periòdics, el que les notes que hem recollit demostra que les notes de l’exercici A (valor 40% de la fase d’oposició) no presenten tants decimals periòdics com les notes dels exercicis B1 i B2 (que representen cadascuna un 30% del valor de la fase d’oposició). El fet que aquests exercicis, el B1 i B2, presenten més de 300% de notes amb decimals periòdics que en l’exercici A tindria una explicació clara i senzilla si les notes haguessin estan donades primer com ponderades (sense decimals periòdics) i després haguessin aparegut els decimals periòdics al convertir aquestes notes entre 0 i 10. Per exemple:
En l’exercici B1 o B2, nota ponderada (sobre 3) com 0,8 donaria com nota sobre 10 un resultat amb decimals periòdics: 2,6666666666... Cosa que no passa amb l’exercici A, perquè al fer el càlcul del 40% donaria sobre 10 la nota 2. És normal, doncs, que si les notes es van donar primer ponderades, tinguem més notes amb decimals periòdics en les parts B1 i B2 de la prova.
També hi ha casos de difícil explicació, com el cas d’una nota 8,8888... que seria el resultat de dividir 80 entre 9. És una nota de l’exercici B2; no s'entén com apareix aquest 9 per dividir la nota. Curiosament, el cas aquest és particularment sagnant perquè l’opositora ha rebut una nota final de 4,9667. El fet que tinguem una nota de difícil explicació i que el resultat és tan pròxim a l’aprovat és realment sospitós. No cal dir que l’opositora està realment afectada moralment per aquest tracte tan sospitós i creiem que cal una explicació definitivament clara d’aquest resultat.
Altres proves matemàtiques que evidenciarien que les notes han estat manipulades i possiblement dividides estan en el nostre poder, com pot ser el fet d’haver-hi notes amb mil·lèsimes, cosa que és del tot improbable en una valoració entre 0 i 10.
No tenim cap mena de problema de fer qualsevol demostració de aquests resultats ni de fer un comentari més a fons del que hem apuntat en aquest informe, que com ja hem dit és preliminar i esperem que amb l’ajut del Departament d’Ensenyament podrem fer-lo més exhaustiu i demostrar que aquestes oposicions no han estat ajustades al que es va publicar en la resolució del Departament d’Ensenyament ENS/607/2011 ni en els criteris de correcció de cada tribunal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada