divendres, 25 de novembre del 2011

Manifest per a unes oposicions justes

Què demanem?
Que es posi la nota real del procés: Considerem que unes oposicions són un procés molt dur i que mereix una recompensa personal. No pot ser que s'estableixi un nombre d'aprovats per tribunal i que la resta de persones estiguin automàticament suspeses independentment de la nota real que hagin tret. Recordem que en teoria la nota de tall és la que marca qui són les persones que obtenen plaça i que les persones que aprovin poden avançar punts a la llista de substituts i aconseguir mèrits per a les properes oposicions. El fet d'establir un nombre d'aprovats per tribunal, a més d'obligar a falsejar les notes, no permet a les persones que realment han aprovat obtenir els beneficis que en un principi estan establerts.

-Que es pugui demanar una revisió d'exàmens i veure les proves. Actualment, un cop publicades les notes, només s'admeten reclamacions de caire administratiu. Això fa que els opositors no puguin saber què és el que han fet malament ni que tinguin cap explicació o prova de la nota que han tret

-Que hi hagi interventors que segueixin el procés i l'activitat de cada tribunal per evitar irregularitats com les que s'han donat en aquestes oposicions

-Que es mostri respecte i un tracte igualitari cap als aspirants, sense cap tipus de discriminació per falta d'experiència, per situacions especials com un embaràs o per mostrar els seus nervis durant l'exposició oral, així com discriminacions específiques de gènere. No es pot permetre de cap manera que els membres del tribunal facin abús del seu poder faltant el respecte cap als opositors, com s'ha donat en nombrosos casos d'aquestes oposicions en tribunals específics.

-Que es publiqui un informe sobre com s'han qualificat les proves (ja que cada tribunal estableix els seus propis criteris) i en cas de suspès, que exposi els motius breument. En tot cas creiem que per a un procés just els criteris han de ser els mateixos per a tots els tribunals.

-Que es publiqui quin és el valor de cada error en la part teòrica

-Que es posin les notes una darrere l'altra. Demanem que després de cada prova es posi la nota obtinguda per l'aspirant i que aquesta no es pugui modificar posteriorment, com ha quedat demostrat que s'ha fet, per exemple, en el cas de l'especialitat de Llengua anglesa (veure Annex)

-No poden faltar membres del tribunal durant les exposicions orals. I encara menys pot faltar el president o presidenta, com s'ha donat constantment durant el procés de les oposicions d'aquest any en totes les especialitats (veure Annex). Hem de tenir en compte que tots els membres del tribunal han de puntuar a l'aspirant, per tant és inconcebible que es pugui puntuar sense haver estat present durant la prova.

-No es pot definir un nombre d'aprovats per tribunal. Aquesta situació irregular s'ha donat en moltes especialitats, sense que en la convocatòria es consideri aquesta qüestió. Membres dels tribunals han reconegut davant un elevat nombre d'opositors que han anat a reclamar que tenien ordres “de dalt” de només aprovar a un nombre determinat de persones (veure Annex). Considerem que aquesta situació és totalment irregular i injusta, ja que per una part no s'informa d'aquesta possibilitat a la convocatòria i per altra es contradiu amb la normativa de que els aspirants aprovats sense plaça obtindran mèrits.
Si hi ha d'haver un nombre d'aprovats establerts amb anterioritat demanem que això es comuniqui abans d'iniciar el procés i que es faci públic per les vies establertes.

-Un cop publicada la convocatòria no es pot modificar, anul·lar ni reduir.

-Demanem una modificació del sistema de selecció per tal d'assegurar que les persones que obtinguin plaça siguin les més vàlides i amb més coneixements. El sistema actual perpetua tota una sèrie de desigualtat d'uns opositors vers els altres.

-Exigim l'existència d'un tribunal superior on poder portar les reclamacions i que sigui el que valori les reclamacions rebudes.

-Que es revisi i s'expliciti millor a la convocatòria la forma d'avaluació de les parts B1 i B2 de les proves

-Especialitats de llengües: Demanem la correcció directa del text a més de la lectura. No podem permetre que les faltes d'ortografia no siguin considerades en aquestes especialitats.

-Considerem que el procés d'oposició comporta un gran esforç per a les persones que hi participin. Demanem que es tingui cura en el procés, que en tot moment es segueixi la convocatòria i que no es permeti cap tipus d'irregularitat com les que s'han donat.

-Demanem la revisió de casos específics en què les irregularitats han sigut més extremes, com els de Llengua Castellana, Història i Orientació Educativa.

-Demanem transparència en el procés d'oposicions i en la forma d'avaluació.

-Demanem unes oposicions justes on tots i totes tinguem la mateixa igualtat d'oportunitats i sense cap tipus d'irregularitat



Professors per a unes oposicions justes i transparents

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada